vlaamse bridge liga

Varia hoekje

Beginnen de muren al op je af te komen na een week thuisisolatie? 
En weet je van gekkigheid niet meer wat je moet doen? Als jij de wereld niet meer in kan, dan brengen wij die wereld toch naar jou. Online, welteverstaan. 

Dit is bij uitstek een tijd om te doen wat je al heel lang wilde doen maar waar je nooit aan toe kwam. Je tijd nuttig besteden. De tijd om nieuwe hobby’s te beginnen, online cursussen te gaan volgen, al die ongelezen boeken nu eindelijk eens te lezen. En om actiever te worden op de social media en op die manier je contacten aan te halen.

Onderwijs

Als je jezelf wat wilt bijscholen of wil verdiepen in nieuwe onderwerpen is er online veel te vinden. Kijk bijvoorbeeld op www.webwijzer.nl  waar heel veel links zijn te vinden over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld naar de boeiende en openbare colleges van Nederlandse hoogleraren op www.universiteitvannederland.nl.  Ook over het ontstaan van het coronavirus bijvoorbeeld.

Lezen en luisteren

En als je het lezen moe bent, maar nog wel de fraaiste boeken tot je wil nemen, kun je terecht bij 3600 audioboeken van de openbare bibliotheek. En voor wie nog geen lid is van de bieb maar wil kennismaken is een beperkte selectie nu gratis toegankelijk. Ook leuk voor de kinderen.

Films

Met z’n allen filmpie kijken, dat lukt even niet. Of nee, toch wel, met de app Netflixparty kun je tegelijkertijd op verschillende plekken dezelfde film of serie kijken en daarover chatten met elkaar. Heb je wel een abonnement op de streamingdienst voor nodig natuurlijk.
Verschillende internet/tv-providers laten klanten een maand lang gratis kijken naar Film1, waarop de hele dag speelfilms worden gedraaid. Bij KPN en VodafoneZiggo loopt de actie tot 13 april.
Voor films met wat meer inhoud. Het afgelaste Movies That Matter Festival stelt een aantal topfilms online beschikbaar tegen een kleine vergoeding.
En op de site van het documentaire-festival IDFA kun je zo’n 500 binnenlandse en buitenlandse documentaires gratis bekijken .

Concerten

Dat concert waar je naar toe zou gaan, maar werd afgelast. Daar kun je toch meemaken, voor niks, vanuit je luie stoel. De Nederlandse band De Kik bijvoorbeeld gaf zaterdag 14 maart al een thuisconcert op Facebook en doet dat 21 maart weer.
De wereldberoemde Italiaanse pianist Ludovico Einaudi – onder meer bekend van zijn filmmuziek (Intouchables) - zou komende week in Nederland optreden, maar mag voorlopig zijn huis niet uit. Op zijn Instagram geeft hij nu thuisconcerten, zoals afgelopen woensdag. Hou z’n instagrampagina in de gaten voor een nieuw live-concert dat hij kort van tevoren aankondigt.
Onder het motto #Togetherathome heeft Chris Martin van Coldplay eerder deze week een thuisconcert gegeven en anderen uitgenodigd hetzelfde te doen.
John Legend nam de uitdaging aan en deed een dag later hetzelfde.
En kijk eens wat voor geniale oplossing het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft gevonden om toch gezamenlijk de 9de van Beethoven (Alle Menschen werden Brüder) te spelen. www.rotterdamsphilharmonisch.nl
En ons eigen Concertgebouworkest, ook behorend tot de top van de wereld, streamt op de dagen dat er een concert zou plaatsvinden prachtige concerten uit het recente verleden. Onder meer op vrijdag 3 april De Mattheus Passion. En ook daar is een deel van het rijke archief gratis te bewonderen. Kijk daarvoor op www.concertgebouworkest.nl.

Musea

We kunnen nu niet naar het museum maar we kunnen wel virtueel een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Rijksmuseum en de grote meesterwerken zoals De Nachtwacht en het Melkmeisje bewonderen via artsandculture Google. Ook het Van Gogh museum is daar te vinden  en heel veel meer topmusea van over de hele wereld. Voor de beste beleving download je de app in de Appstore of Google Play. Het Rijksmuseum heeft trouwens ook een eigen site waar je je eigen tentoonstelling kunt samenstellen uit de omvangrijke collectie.
En wil je zelf een kunstwerk maken, kijk dan eens op deze site.

Spelletjes

Natuurlijk het leukste als je níet alleen thuis zit, maar zelfs dan kan het. Bijvoorbeeld met de (gratis) app HouseParty , die het mogelijk maakt om te chatten en spelletjes te spelen met vrienden tegelijk. Te vinden in de Appstore en Google Play.
Wie gek is van gratis online spelletjes kan kijken op www.spelletjes.nl waar er 20.000 staan voor jong en oud. Spelletjes.nl zegt dat die dagelijks worden aangevuld.
En wie misschien wat meer vertrouwd is met spelletjes als rummikub, bridge en sudoku, krijgt handige tips op Seniorweb.

Thuis sporten

En wie na al dat cultuursnuiven vanuit z’n luie stoel even in beweging wil komen kan de trap op en neer lopen of zichzelf opdrukken. Maar je kunt ook een gratis fitness-app downloaden, die je een duidelijk programma geeft voor het thuisporten. De app Seven bijvoorbeeld, maar zo zijn er vele andere voorbeelden te vinden. Let wel even op, sommige lijken gratis, maar zijn dat niet.  Bij Seven kun je gebruik maken van de gratis versie, maar als je alle workouts wil , moet je een abonnement nemen.  In de Appstore en Google Play.

In coronatijd tóch samen bridgen

Elke week kijken Nico Looij (71) en zijn vrouw uit naar hun bridgeavond met een echtpaar uit Hengelo. Door corona kunnen ze niet meer samenkomen. Maar Nico bedenkt er iets op. Via internet, mét beeld en geluid, kan het kwartet gewoon doorbridgen. En... met Nico's handige tips kan dat ook met rummikub, schaken of scrabble.

Gedoe

Nico moet er zelf wel een beetje om grinniken. Het was echt wel wat gerommel en gedoe voordat alles werkte. Hij begon met online conferentie-apps, zoals Zoom, die ook veel worden gebruikt voor videovergaderingen. Maar dat werkte niet lekker. Ook keek hij naar StepBrigde, de online bridgecompetitie van de Nederlandse BridgeBond.

‘Dan kun je ook wel tegen anderen spelen. Maar ik miste daarbij de gezelligheid. Je wilt elkaar toch ook kunnen zien en horen. Al helemaal in deze tijd, waarin je afgezonderd bent van elkaar. Zeker als ouderen. En ik wilde blijven bridgen met onze bridgevrienden.’

Twee verbindingen

Uiteindelijk blijkt FaceTime de oplossing. Dit programmaatje voor video-gesprekken zit standaard op elke iPad en iPhone, de tablet en smartphone van Apple. Elk koppel plaatst twee apparaten op tafel. Nico: ‘Want je moet twee verbindingen maken. Eentje van ons naar onze vrienden, en een verbinding van hen naar ons.’

En voilà: het spel kan beginnen. ‘En het mooi is: we kunnen gewoon in de vaste samenstelling spelen’, vertelt Nico. ‘Dus ik met de man van het andere koppel, en dan tegen mijn vrouw en de echtgenote van mijn partner. Wel moet bij één van de twee verbindingen het geluid uit. ‘Anders gaat het geluid rondzingen.’

Hilarisch

Inmiddels is het ondanks corona plezierig bridgen. Nico: ‘Tot onze eigen verbazing werkt het boven verwachting. Het is net als gewoon bridgen, maar wel wat hilarisch door het gepruts. Het werkt zo goed dat we overwegen om ook met een ander stel uit de buurt via dit trucje te gaan bridgen. Want dit kan elk moment van de dag. Lekker handig: we zitten toch thuis.’

Ook voor andere spellen

Virtueel spelen à la Nico werkt niet alleen voor bridge, maar met wat aanpassingen ook voor andere spellen die geliefd zijn bij ouderen. Denk aan rummikub, schaken, dammen of mens-erger-je-niet. ‘Je moet zorgen dat de spelers op elke locatie na elke beurt dezelfde acties doen. Je speelt één spel, maar wel met meerdere setjes kaarten of op meerdere borden.’

FaceTime en Apple producten zijn niet nodig. Ook andere tablets of telefoons met een internetverbinding en een beeldbel-programma werken goed. In dit artikel bespreken we meerdere videobelprogramma’s.

Stappenplan

Ook bridgen, of een ander spel spelen met vrienden, via internet? Het stappenplan van Nico Looij vindt u hier. Met wat aanpassingen werkt het ook voor andere spellen.

Speciaal vanwege de corona-pandemie is StepBridge nu gratis., tot en met 31 maart. U vindt StepBridge hier.

In een eerder verschenen artikel schreven we ook al over de mogelijkheid van online spelletjes spelen in coronatijd. Daarin vindt u ook links naar andere mogelijkheden. Dat artikel vindt u hier.





    Bridge is zo ontspannend. Gedurende 3 uur alles leegmaken in je hoofd en je afsluiten van de wereld rondom je.
    Jan Duverger
Vlaamse Bridge Liga VZW (VBL)
Spanning. Ontspanning. Plezier. Vrienden. Passie… Bridge.
Contact

Vlaams Bridgehuis
1ste verdieping
Schotensestw 432
2100 Deurne

03 369 25 27

Rekening
IBAN BE12 7370 5551 8092
BIC KREDBEBB

Ondernemingsnr.: 0417.758.412