vlaamse bridge liga
bridge kontakt
 • Home
 • /
 • Bridge Kontakt

Lees hier ons nieuwste nummer BridgeKontakt

Hier is hij: onze nieuwe digitale BRIDGEKONTAKT

Met deze elektronische nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van alle belangrijke activiteiten in ons bridgewereldje en trachten we je tevens een extra portie ‘bridgeplezier’ te bezorgen. Hij wordt verstuurd naar alle VBL-leden waarvan we een e-mailadres in ons bestand hebben. 

Collega’s die deze digitale nieuwsbrief nog niet ontvangen, alsook andere geïnteresseerden, die nog niet aangesloten zijn bij de VBL, kunnen zich steeds online inschrijven.

BRIDGEKONTAKT zal binnen afzienbare termijn de huidige gedrukte versie vervangen. Door digitaal te gaan, kunnen we immers sneller op de bal spelen.

We zijn gestart met een beperkt maar enthousiast redactieteam en we kunnen nog wat hulp gebruiken. Zin om mee te doen? Heb je een leuk artikel in je lade liggen? Geef ons dan een seintje via redactieraad@vbl.be.

Op dit adres  verwachten we ook van clubs en districten info over evenementen of speciale gebeurtenissen die zij plannen. 

Veel leesplezier! 
De redactieraad

kaartsymbolen

Nieuwe website… met getuigenissen van enthousiaste VBL-bridgers

Vandaag 15 juni komen we naar buiten met ons ambitieus Bridge to the Future – project.  Vandaag ook is de nieuwe website online. Je kan hem nu in première bekijken. Morgen stellen we het ganse Bridge to the Future - project  (waaronder de nieuwe website) voor tijdens een persconferentie op het EK in Oostende.

Een belangrijk doel van de nieuwe website is geïnteresseerden warm maken voor het bridgen, hen ‘over de streep trekken’…  Wat is hiervoor beter dan ware getuigenissen van gepassioneerde bridgers? We hebben een  aantal bridgers geïnterviewd en hebben hun relaas op de website geplaatst.

  Ontspanning en amusement. Voor mij hoeft het niet te serieus worden. Het plezante is dat je met goede en met slechte kaarten kan winnen. En vooral het gezelschap, mensen leren kennen.
  Luc Stoops

kaartsymbolen

Meer nieuws over het Bridge to the Future - project

We hebben jullie in de vorige BRIDGEKONTAKT al geïnformeerd over de 6 werkgroepen en de vele vrijwilligers die op 14 april van start zijn gegaan om Bridge to the Future mee vorm te geven. 

Tijd voor een korte opsomming van een aantal inmiddels gerealiseerde en gelanceerde initiatieven:

 • De werkgroep ‘Jeugd en opleiding’ organiseert deze zomer een eerste jeugdkamp! Dit vindt plaats van 22 tot 24 augustus in de Hoge Rielen bij Herentals. De bedoeling is jongeren tussen 11 en 17 jaar te enthousiasmeren voor bridge.

Meer info over het eerste Bridge Jeugdkamp!
Het aantal plaatsen is beperkt. Wees er vlug bij voor uw (kind)kleinkind(eren)!

Wat?
Een kamp zoals een kamp van een jeugdbeweging met allerlei activiteiten zoals sporten, bosspelen en dergelijke, uiteraard ruimschoots afgewisseld met minibridge, minibridge-
tornooitjes en het kennismaken met de beginselen van het bieden.


Waar?
Hoge Rielen bij Herentals


Wanneer?
22 tot 24 augustus 2018 

Kostprijs
€ 50
Inschrijven voor 1 augustus bij jeugd@vbl.be

vbl - bridge jeugdkamp
 • In de lagere school van Boechout kregen een veertigtal 12-jarigen wekenlang minibridge-initiatie tijdens de lesuren. Met op 17 mei het eindtornooitje minibridge… een mooi orgelpunt op een leuke bridge-initiatie met enthousiaste leerlingen. 
   
vbl - minibridge-initiatie
 • De werkgroep ‘Marketing en externe communicatie’ helpt alle clubs bij het invoeren van de GDPR-regelgevingen ter bescherming van de privacy van haar leden. Onder meer een presentatie met to do’s en een modelbrief werden aan alle clubs bezorgd. 

 • Diezelfde werkgroep lanceert vandaag de digitale BRIDGEKONTAKT  - nieuwsbrief die je nu aan het lezen bent.

 • De werkgroep ‘Tornooien en competitie’ smeedt concrete plannen om vanaf 2019 een fantastisch nieuw tornooi op ‘maat van de recreant’ te organiseren. Zééééér belovend!! 

 • De werkgroep ‘Interactie VBL – Districten – Clubs – Leden’ start met het interviewen van de districten om te luisteren naar hun noden.

 • Om bridge te promoten kunnen clubs vanaf heden bij de VBL terecht voor:
   
  • Uitlenen van roll-up banners en vlaggen voor het opstellen van een promotiestand op een hobbybeurs, een presentatie bij een vereniging of school…. 
  • Verkrijgen van flyers 

vbl - bridge rollups
 • De werkgroep ‘Recreanten en opleiding’ heeft een roadmap klaar om de opleidingen nog meer af te stemmen op de behoeften van vandaag. 

 • De werkgroep ‘Sponsoring’ heeft ondertussen alle prijzen van de kampioenschappen De Beker van Vlaanderen en Flanders’ Pairs laten sponsoren. Een professioneel subsidiedossier is klaar. Een  sponsordossier om structurele sponsors te zoeken is in voorbereiding. 

 • Morgen zaterdag 16 juni wordt in Oostende het officiële startschot aan het project Bridge to the Future gegeven. Een persconferentie is voorzien tijdens de finale van het EK. Daarnaast worden er persdossiers verspreid naar alle pers media in Vlaanderen. De bedoeling is dat het project  Bridge to the Future de komende weken volop  in de pers aan bod komt…

We willen langs deze weg alle vrijwilligers van harte bedanken voor al hun inzet de voorbije 2 maanden. 

En... er staat nog veel meer op stapel...

kaartsymbolen

Gaan we er samen voor?

Je leest, je ziet… dat we met ons ambitieus Bridge to the Future – project  het bridgespel in Vlaanderen nog sterker op de kaart willen zetten. De VBL gaat zich nog meer ten dienste stellen van haar leden, van de clubs, en haar samenwerking met de districten optimaliseren.

‘Bridge to the Future‘ is een traject dat we graag samen willen afleggen. Dit alles met als ultieme doel voor ogen: de verjonging en de uitbreiding van ons ledenaantal.
Beste collega, wij hebben allemaal één ding gemeen: onze passionele liefde voor het bridgespel. En die passie willen we met zoveel mogelijk mensen delen!

Ook zin om jouw steentje bij te dragen? Aarzel niet om de groep van enthousiaste vrijwilligers te komen versterken.


kaartsymbolen

'Live' verslag vanuit Oostende


Van 6 tot 16 juni vinden in Oostende de Europese Teamkampioenschappen plaats. Deze kampioenschappen worden om de twee jaren georganiseerd en zijn voor nationale ploegen.

Er zijn kampioenschappen in drie categorieën; open (dus vrouwen zijn mogelijk in de teams), dames, en senioren (boven 61).

Alle teams spelen tegen elkaar, en er zijn geen play-offs of finales. De winnaars krijgen de titel van Europees kampioen. De acht eerste teams kwalificeren zich voor de Wereldkampioenschappen. Het WK is volgend jaar in China.

In de open categorie zijn er 33 deelnemende teams, bij de dames 23 en bij de senioren 22.

Hoe deden de Belgen het?
De beste prestatie kwam van ons open team. Even mochten ze dromen van de top-acht, maar uiteindelijk nestelden ze zich rond het midden. Ze haalden een gemiddelde van 10,50 Victory Points per match (op de schaal van 20 punten dus net iets boven het gemiddelde) en de 17e plaats, dat is gedeeld de hoogste positie deze eeuw.

De dames deden het iets minder goed, maar een gemiddelde van 9,25 is toch niet slecht. Zij werden 15e

De senioren speelden minder goed dan in sommige vorige kampioenschappen (in 2012 was ongeveer dezelfde ploeg nog zesde) en scoorde 9,09, met een 16e plaats als gevolg.

Noorwegen won uiteindelijk de Open reeks. Polen won bij de vrouwen en Frankrijk bij de senioren.

VBL - EK Oostende
VBL - EK Oostende open team
Het Belgisch open team van links naar rechts: Steve De Roos, Zvi Engel, Mike Vandervorst, Philippe Coenraets, Hubert Janssens (npc), Sam Bahbout, Steven De Donder

kaartsymbolen

Kalender komende activiteiten

Via deze link kom je terecht op de kalender van geplande activiteiten op de website.

Hier vind je steeds een actueel overzicht van komende activiteiten.
 
Ter info: een aantal domeinen op de website, zoals uitslagen, competitiekalenders, activiteiten... zullen nog vanuit de bestaande website functioneren. Deze zullen gespreid over 2018 en 2019 geleidelijk overgezet worden in de nieuwe ‘omgeving’.  

Bridgetips voor beginners

Tegen Beter Weten In

Beginnende bridgers trekken soms grote ogen wanneer ze meer ervaren collega’s zien afwijken van de aangeleerde afspraken. Hier twee voorbeelden die illustreren dat je soms al eens alternatieve paden moet bewandelen om succesvol te zijn.
Weetje 1
Dit is je hand in zuid:

weetje 1
Met niemand kwetsbaar gaan de biedingen:

weetje 1
Wat is je herbieding in zuid?

Antwoord:

Dit probleem werd voorgelegd aan een aantal experts. Hun antwoord was unaniem: 2♠.
Ondanks het feit dat partner slechts een 4-kaart in die kleur belooft en je hem dus misschien in een 4-3 fit zet.

REDEN
De hand is eigenlijk voor geen enkel ander bod geschikt!

- 2(reverse): daarvoor ben je te zwak en daarenboven is H sec nog een fameuze minwaarde

- 1ZT: je hebt een onregelmatige hand met een singleton. Als partner geen 4-kaart harten heeft, dan sta je er slecht voor in een ZT-contract.

- En als partner wel een 4-kaart harten heeft? Simpel, dan heeft hij een 5-kaart schoppen en dan zit je in een prachtig contract.

Zelfs als partner maar 4 schoppens zou hebben, dan nog moet een ♠-contract goed speelbaar zijn vermits uw korte troefhand de harten kan aftroeven.

Weetje 2
weetje 2

Zuid is leider in 3ZT – de tegenpartij heeft niet mee geboden.
West is uitgekomen met 6, le legt 10 op tafel en die houdt …
Hoe speel je nu verder?

Antwoord:

Op het eerste zicht geen probleem, je hebt 9 vaste slagen;
speelplan:
- 1 in ♠
- 1 in , die je reeds maakte
- 3 in
- 4 in ♣, zelfs als de snit tegen ♣V mislukt.
Maar er is een groot gevaar: stel dat de snit in klaveren mislukt, dan komt oost aan slag en die zal zonder aarzelen harten spelen, de kleur die z’n partner uitkwam. Oost kon in de eerste slag niet boven 10 van dummy; de positie van de -kleur na de eerste slag moet nu zijn:

weetje 2

En na ♣V van oost zal west nu meteen 4 slagen maken in . Uw 9 zekere slagen helpen niet veel want OW maken 5 slagen!
Het lijkt er dus op dat het contract niet kan winnen als oost ♣V heeft. Maar als dat zo is, dan heb je een bijkomende kans: oost kan ♣V tweede hebben. Als je dan ♣A en ♣H trekt, zonder de snit te maken, dan valt ♣V en maak je zelfs een overslag!
Prima zul je zeggen, maar wat dan als blijkt dat west ♣Vxx had?
Geen erg, west komt dan aan slag met ♣V, maar die kan uit zijn hand de harten niet verder spelen zonder je een slag te geven in die kleur: west is de "veilige hand", die mag aan slag komen. De snit klaveren zou dan gelukt zijn en door de kleur "van boven" te spelen, geef je nutteloos een slag weg aan west.
Maar uit ons speelplan wisten we al dat we maar 4 slagen klaveren nodig hadden om te winnen, geen 5!
Het hele spel lag zo:

weetje 2

Maak je de snit klaveren, dan ben je down.
Speel je de klaveren van boven, dan maak je een overslag!

Uit dit spel kun je een aantal belangrijke principes leren over de speeltechniek als leider:
West is in dit spel de "veilige hand": hij mag aan slag komen want hij kan je niets misdoen.
Oost is de gevaarlijke hand. komt hij aan slag, dan ben je down.
Tel altijd de vaste slagen voor je begint te spelen. Hier zie je dat er slechts 4 slagen in klaveren nodig zijn. De snit hoeft niet te lukken Neem dus alle kansen mee om te verhinderen dat de gevaarlijke hand aan slag kan.


nieuws - de stilzitronde
Af en toe heb je het voor- of nadeel ‘bye’ te zijn. Eens even de bridge-spanning los te laten en te genieten van een ontspannend intermezzo.  Dit beogen we ook met deze rubriek ‘De stilzitronde’. Even hoofd leegmaken en genieten…

De ‘placing’

De muren waren rood- blauw, zonder vensters en staken schril af tegen de okerkleurige tapis- plain en de grote blankhouten tafel en stoel. Het viel me onmiddellijk op dat deze kleurencombinatie niet het rustgevende effect uitademde dat eigenlijk voor zo'n verblijf gewenst was. Zelfs de kleuren van de opgehangen TV waren irreëel en voor regeling vatbaar. 
lk troostte me met de gedachte dat mijn verblijf slechts 10 dagen zou duren, maar toch, mijn noodgedwongen isolering kon evengoed in prettige omstandigheden plaats vinden.   

“Wat zijn nu 10 dagen?”  had mijn vrouw mij nog bemoedigend nageroepen en de vastberaden en tegelijk lucratieve schouderklop van mijn psychiater leek meteen een geruststellende bevestiging.    

“Het zoveelste geval van maniakele bridgeverslaving” luidde zijn vonnis enkele dagen voordien met als gevolg een noodzakelijke ontwenningskuur hier in ‘Huize Placing’. Het was de laatste kans om van mij terug een normaal functionerende burger te maken.

“Tien dagen Gran Canaria”, had ik mijn vrienden voorgelogen, want hoe verklaar je nu in hemelsnaam een verslaving aan een kaartspel?
Verslaving aan eten, sex, drugs, alcohol, Thuis… Ok.  Maar aan bridge? 
En toch, de symptomen waren reeds duidelijk maandenlang zichtbaar: het onvermogen tot een normale conversatie, zonder daarbij te eindigen bij een of ander speel- of biedprobleem;  stiekeme kaartmanipulaties op de meest onmogelijke plaatsen en tijdstippen; verhoogde bloeddruk; slapeloze nachten… 
Enfin de tijd was rijp voor een verblijf in blok A van ‘Huize Placing’! 

“Blok A huisvest de minst verslaafden”. Met deze woorden verwelkomde directeur- psychiater Berryman mij. Hier zitten lui met een goede moyenne-verslaving; gefrustreerde would-be topspelers; verwenste partners en weggehoonde ‘sjotters’. Kortom, een aantal doorsneebridgers waarvan er in onze clubs nogal wat rondlopen.  
Volledig afgezonderd in zestig éénpersoonskamers moesten deze patienten van blok A afkicken.

Aanpalend aan blok A was er blok B. Dit complex telde veertig kamers, helemaal voorbehouden aan echtparen. Deze kamers waren het ganse jaar door permanent bezet en vaak meerdere keren per jaar door dezelfde paren.
Het accent lag hier meer op een partnerherstellende aanpak zoals bleek uit de slogan die de vermaarde therapeut dokter Buidermerg in de inkomhal had laten aanbrengen: 

'Liefde is = je (bridge)-partner met de glimlach vergeven.'

Al leek me dit even dubbelzinnig als de reflectie in het gelaagde glas van de immense voordeur. Een radicaal programma werd hier afgewerkt: de meest belachelijke biedingen, de ongelofelijkste  speelblunders moesten met de meest galante hoffelijkheid worden verteerd. Indien dit niet hielp werd er zelfs voor de afschrikking van een langdurig echtparen-isolement geopteerd…

En dan was er nog blok C. Het beruchte blok C met de zware gevallen! Hier resideerden voor het grote deel spelers en speelsters uit de nationale afdelingen.
Je weet wel die stoïcijnse types die hun kaarten klakkend uit hun ordening sleuren en verbeten op de tafel zwieren. 
Wat opviel was dat hier ook een mondje Frans werd gesproken en dat velen tekenen vertoonden van een oogcontactfobie, een fenomeen dat onder de benaming ‘houten schutsel- syndroom’ de ronde  deed.

‘Mental enrichment', was de beloftevolle titel van het basis-trainingsprogramma dat iedereen in alle blokken via een gesloten TV-circuit te verwerken kreeg.
In de voormiddag werd men 2 uur visueel geherstructureerd. Apocalyptische wansmakelijke beelden werden afgewisseld met aantrekkelijke kaartverdelingen terwijl huidzuigende electroden de opborrelende afkeer nauwkeurig naar de centrale computer doorseinden.
Merkwaardig was dat de Noord- Zuid- gehuisvesten de meeste ontwenningsverschijnselen vertoonden.
's Namiddags werden dan de wortels van de verslaving aangepakt. Katalysator in dit proces was een non- stop TV-bad. Al wat in Vlaanderen als cultureel alternatief ophef maakt werd op ons losgelaten: ‘Familie’, ‘Thuis’, ‘De Kampioenen’, ‘De ideale wereld’, ‘Wat als..?’, ‘Temptation Island’, ‘Komen eten’…
Kortom voldoende gezonde ontspanning om reeds na enkele dagen de eerste tekenen van herstel vast te stellen: het besef bij velen dat de ten onrechte in bridge gestoken tijd en energie beter zinvol aan de buis kon worden besteed.

Mijn 10 dagen zijn inmiddels voorbij. Tot tevredenheid van mijn vrouw en kinderen is ‘cocooning’ nu mijn sleutelwoord. 
Bridge is herleid tot een vage herinnering.
Ik heb nu 2 breedscherm-Led-TV's, een i-pad, een i-phone, een laptop en een Blu-rayspeler.  
Ik voel me goed, gelouterd en bevrijd van bridge.
Alleen ... wat last met het slapen.
Maar daarvoor zullen tien dagen in ‘Huize Surferke’ wel een oplossing brengen …

Theo DM

nieuws - bridgeleute

Een kwestie van prioriteit

Een man, die net een hartaanval gehad heeft, wordt in ALLERIJL op de spoed binnengebracht. De verpleegster van dienst doet hem teken zijn beurt af te wachten in de wachtrij. “Maar dat kan mijn dood worden”, reageert de man. “Sorry, van als er een dokter voor uw geval beschikbaar is, komt u aan de beurt.”  

Daarop komt een ambulance met loeiende sirene aangereden. Een vrouw wordt binnengevoerd op een draagberrie. De ambulancier legt uit aan de verpleegster: “Zij heeft een zwaar verkeersongeval gehad en ademt nog nauwelijks.”
Zelfde antwoord: “ieder op zijn beurt.”  

Nu komt een man binnen zonder enige assistentie; hij fluistert de verpleegster iets in het oor. ONMIDDELLIJK wordt hij in de onderzoekskamer binnengelaten en omringd door een schare dokters.  

“Dat kan toch niet”, zegt de eerste man,“ die wordt wel meteen onderzocht!”
“Oh dat, absolute prioriteit: zijn bridgepartner heeft juist gepast op een cue-bid!”

Cartoon

vbl - bridgeleute

nieuws - bridgelectuur

De lokroep van het Zuiden

de lokroep van het zuiden - jos penninck
Auteur Jos Penninck heeft zijn tweede boek klaar…   
De opbrengst gaat naar een goed doel. 
Verkrijgbaar bij de VBL. Ledenprijs 13,95 euro.
Prijs voor niet-leden 18 euro.


nieuws - on play with

Zon, Zee, Zia

Stel je even voor: je vertoeft op een luxe cruiseschip ergens in de Middellandse Zee. Je hebt zopas ‘le beau chic’ in hun luie ligstoel aan de rand van het zwembad achtergelaten en na een verfrissende douche neem je plaats aan de bridgetafel samen met drie van ’s werelds beste bridgers: de Pakistaan Zia Mahmood, de Zweed Sundelin en de Canadees Sami Kehela.

De inzet van het spel: 10 000 £ met op dat moment nog twee mogelijke winnaars: Mahmoud en Sundelin.

Jij speelt Z met Kehela als partner en volgende bieding komt tot stand:

bieding

En dit komt op tafel na uitkomst 2 door Zia:

uitkomst

Het spel vervolgt aldus:

Slag 1: W =2, N = 7, O = B, Z = V
Slag 2: Z = ♠4, W = ♠2, N = ♠A O = ♠3
Slag 3: N = A, O = 3, Z = 8, W= 5
Slag 4: N = H, O = 2, Z = 10 W =4
Slag 5: N = ♠V, O = ♠7, Z = ♠6, W =♠10
Slag 6: N =♠5, O = ♠8, Z = ♠H, W =♠B
Slag 7: Z = ♣8, W = ♣4, N = ♣H O = ♣6 !
Slag 8: N =6, O = •9, Z= 10, W = A !

Situatie is nu:

situatie

Slag 9: W= ♣5; Waar zitten ♣A en ♣B ?

Zia heeft gedubbeld en toonde reeds A= 4ptn., B= 1 pt.
Hij heeft waarschijnlijk V= 2 ptn. Totaal reeds 7 ptn.
Heeft hij ook A en kwam hij uit met 2 onder aas en Heer? Zoniet dan heeft hij ♣A.
Wel wat doe je terwijl je partner, die tuk op die 10 000£, jou met schietgebedjes in de ogen zit aan te staren?
Juist, je doet zoals Tony Forrester en je redeneert aldus: die fantast van een Zia Mahmood zal wel onder zijn Aas en Heer van zijn uitgekomen, want met ♣A erbij had hij waarschijnlijk geopend. Dus je legt ♣10 en ♠4 is gemaakt!

Dit was het volledige spel:

volledig spel
Na dit spel bleef er nog 1 gift te spelen en Zia Mahmood moest minstens 800 scoren om nog winnaar te worden. De laatste gift werd gedeeld en de bieding ging:

bieding
Opnieuw gedeeld en volgende bieding:

bieding
De gift:

gift
En… Zia Mahmood 10.000£ rijker…

Zia Mahmood
Zia Mahmood (°7 januari 1940) is één van de beste bridgespelers in de wereld. Een kleurrijk man die de controverse niet schuwde. 

Enkele van zijn spraakmakende uitspraken:

"Aan de bridgetafel moet je denken: Ik ga hem doden."

"Speel- en biedtechniek is niet allesoverheersend; psyche is het meest belangrijke. Maak gebruik van de kracht en de zwakte van je tegenstanders."

"Als ik tegen een vrouw speel, leer ik haar in 10 minuten beter kennen dan wanneer ik een jaar met haar getrouwd zou zijn…"

"Als je met een vrouw gaat spelen, is de liefde voorbij."

"Bridge is zo uniek omdat het een communicatie is, een internationale taal die alle bridgers begrijpen zonder onderscheid van arm of rijk."

Even kennismaken met deze fantastische man:
https://www.youtube.com/watch?v=4OttIgUl0g0

Zia Mahmood
Vlaamse Bridge Liga VZW (VBL)
Spanning. Ontspanning. Plezier. Vrienden. Passie… Bridge.
Contact

Huis van de Sport
4de verdieping
Boomgaardstraat 22b45
2600 Antwerpen

03 286 07 58